Game of Phones

De smartphone lijkt ons leven tot één groot spel te maken. Het spelelement dringt op veel vlakken door: in de liefde, op de werkvloer, in de zorg en bij de politie. Wat zijn de gevolgen van die tendens? En wat is het spel dat tegelijkertijd aan de achterkant – door de bedrijven die deze apps…

Lees meer Game of Phones

Nooit meer slapen

Op een doordeweekse nacht, om pakweg 3 uur, zijn 1 miljoen Nederlanders klaarwakker. Nederland wordt langzaam een echte 24-uurs samenleving, een land waar ook midden in de nacht altijd, alles mogelijk is. Niemand hoeft zich ’s nachts meer te vervelen: steeds meer services en diensten zijn ook ’s nachts beschikbaar. Ongeveer 16 procent van de…

Lees meer Nooit meer slapen

Ons geheugen

Nu we met z’n allen steeds ouder worden springen de onvolmaaktheden van ons geheugen steeds meer in het oog. Als we ouder worden vergeten we meer en als onze herinnering aan vroeger op latere leeftijd juist scherper wordt is het de vraag hoe betrouwbaar die herinneringen zijn. Hebben we het allemaal wel echt zo meegemaakt?…

Lees meer Ons geheugen

Kwaad bloed

Nederland heeft een slecht humeur. We ergeren ons vaak aan hoe de samenleving er voor staat. We ergeren ons aan elkaar, aan de politiek en aan de elite. Aan de linkse kerk. Aan de rechtse graaiers. Langzaam lijkt het gemeenschapsgevoel te verdwijnen en verschansen we ons achter de voordeur. Of we schreeuwen de boosheid juist…

Lees meer Kwaad bloed

Wat nou privacy?

Bestaat er nog zoiets als privacy? De intiemste zaken over onszelf delen we tegenwoordig op blogs en op Facebook. Maar ook overheidsdiensten en commerciële bedrijven verzamelen intussen steeds meer van onze gegevens. Camera’s op straat, vingerafdrukken voor een nieuw paspoort, telecom- en reisgegevens, ons surfgedrag op internet: alle gegevens worden opgeslagen. Maar door wie, en…

Lees meer Wat nou privacy?

Iedereen depressief

800.000 mensen in Nederland lijden aan een depressie. Dat is ongeveer het inwonersaantal van de stad Amsterdam. Liefst een miljoen mensen slikt bovendien anti-depressiva. Wat is er toch met ons aan de hand? Zijn we met z’n allen watjes geworden en is depressiviteit modieuze aanstellerij, is de ziekte de rekening die we betalen voor de…

Lees meer Iedereen depressief

Kanker, je lot in eigen hand

Kankerpatiënten lijken steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun ziekte, behandeling en genezing. Het begint al als je nog gezond bent. Dagelijks worden we overspoeld met informatie over wat we moeten doen of laten om het risico op de ziekte te verkleinen. Die informatie is tegenstrijdig en buitengewoon versnipperd. Is de diagnose eenmaal gesteld, dan kun…

Lees meer Kanker, je lot in eigen hand

Tussen kroost en carrière

Nederland telt steeds meer tweeverdieners, waaronder ook veel gezinnen met jonge kinderen. De meeste moeders werken drie of vier dagen. Ook steeds meer vaders hebben inmiddels een thuiswerk- of een zorgdag. Wereldwijd is Nederland inmiddels kampioen deeltijdwerk, en ook in het thuiswerken lopen we internationaal gezien voorop. Maar betekent dit nu ook dat we tevreden…

Lees meer Tussen kroost en carrière

Vis noch vlees

Een vrolijke tirade over onze vlees- en visconsumptie die tot nadenken en actie stemt. Wat moet er gebeuren wilt u het roer omgooien? Een verhelderende verkenning achter de schermen van de vis- en vleesindustrie, alsook in uw hoofd. Met onder anderen schrijfster Charlotte Mutsaers, hoogleraar psychologie en activiste Roos Vonk, varkenshouder en LTO-voorzitter Annechien ten…

Lees meer Vis noch vlees

Jong & geld

Hoeveel waarde hechten jongeren aan geld en hoe gelukkig worden ze van geld? In deze thema-uitzending laten we via de portemonnee van jongeren zien hoe ze leven en denken. Nog nooit waren aanstormende generaties zo materialistisch en nog nooit speelde de commercie daar zo gretig op in. Jonge geldwolven voor wie speciale auto’s worden ontworpen…

Lees meer Jong & geld

Wapens

Een wapen is afschrikwekkend, imponerend, intimiderend. Wapens zijn evenzeer stoer, aantrekkelijk en ze geven je status en macht. Met een wapen ben je iemand. Maar wat voor iemand eigenlijk? Wie bezitten er wapens in Nederland? Wat voor mensen zijn lid van een schietvereniging, verzamelen wapens, verkopen wapens? Wat drijft hun? Waarom is de vertegenwoordiger van…

Lees meer Wapens

Wraak!

Promotie gemist door dat onuitstaanbare broekie? Vrouwlief op heterdaad betrapt met de buurman? Hele schooltijd verpest door dat ene rotjong? Soms schreeuwt het om wraak. Wraak, de motor achter veel van ons handelen, een taboe maar ook een onuitputtelijke bron van verdrietige of hilarische verhalen. Van een moeder die de moordenaar van haar kind in…

Lees meer Wraak!