Op een doordeweekse nacht, om pakweg 3 uur, zijn 1 miljoen Nederlanders klaarwakker. Nederland wordt langzaam een echte 24-uurs samenleving, een land waar ook midden in de nacht altijd, alles mogelijk is. Niemand hoeft zich ’s nachts meer te vervelen: steeds meer services en diensten zijn ook ’s nachts beschikbaar. Ongeveer 16 procent van de beroepsbevolking moet mede daardoor inmiddels ook ’s-nachts werken. En thuis raakt de nachtrust, met WIFI, Facebook en de smartphone onder het kussen, meer en meer ondergeschikt aan online leven. Tien procent van de Nederlanders lijdt ondertussen aan chronische slapeloosheid. Gunnen we onszelf nog wel genoeg nachtrust nu de grens tussen dag en nacht steeds meer vervaagt?
Wie zijn die 1 miljoen al dan niet zelfverkozen slapelozen? VPRO Thema zwerft door nachtelijk Nederland. Van de aanleg van de tweede Maasvlakte, de verpleegster, de liftmonteur, de gamende en twitterende jongeren en Kinky Denise tot de nachtkruidenier in de Noord Oostpolder en onderzoekende biologen op een pikdonkere Veluwe.

Achtergrondinformatie over ‘Nooit meer slapen’:

Lees hier de productieanalyse van Nooit meer slapen, geschreven door Philip Corsius, Sebastiaan de Reuver en Bram Smits, in het kader van het Master-programma Film en Televisie aan de Universiteit Utrecht.