Maarten slagboom
foto: Tessa Posthuma de Boer

Maarten Slagboom (1970) is journalist, fotograaf en programmamaker. Hij is als eindredacteur verbonden aan de VPRO. Zijn non-fictie boek Echo (Atlas Contact, 2011) is een even persoonlijke als journalistieke verkenning van de dilemma’s rond prenataal onderzoek. Over de thematiek van het boek, dat ‘toonaangevend’ werd genoemd in De Standaard, publiceerde hij ook opiniestukken in NRC Handelsblad en De Volkskrant. In 2018 bracht hij de essay- en interviewbundel Motown op legerkistjes uit, in 2021 gevolgd door het fotoboek Hier woont alleen de tijd dat hij samen met zijn dochter Billie publiceerde. Het boek, dat genomineerd werd voor het Non-fictie Boek van het Jaar 2021 (NPO Radio 1), werd gelanceerd met een expositie in galerie Serieuze Zaken in Amsterdam en deelname aan de KunstRAI. Najaar 2022 verscheen de opvolger, Dieper de zone in, waarin vader en dochter nog verder doordringen in een zone die gedomineerd wordt door afbladderende kalk, verpulverde verf, beschimmelde behanglagen en oprukkend onkruid.

Met regisseur Erik Lieshout maakte hij de achtdelige documentaireserie Made in Europe (2017), waarin Dimitri Verhulst het culturele DNA van Europa ontrafelt, met Jurjen Blick ontwikkelde hij de vierdelige docuroman Stuk, die bekroond werd met de Zilveren Nipkowschijf 2019. Andere VPRO-series waaraan hij werkte zijn onder meer De Hokjesman, Trappers, 100 dagen in je hoofd, De Gouden Lichting, De Toekomst is Fantastisch, 30 jaar Dutch Dance, Robo Sapiens en Uitgewoond. Hij publiceerde in onder meer Humo, Rails en Utrechts Nieuwsblad, maakte jarenlang portretterende interviews met culturele iconen voor Margreet Dolmans Mens & Gevoelens en richtte met Sietse Meijer de kunstmagazines Schift en Het Gebeuren op. Eerder werkte hij onder meer als researcher (De IJzeren Eeuw, VPRO Thema), (co-) regisseur (Game of Phones, Ons geheugen, Kwaad bloed), redacteur (De Plantage, Iets met Boeken), verslaggever (Radio 1, De Ochtenden) en muzieksamensteller (Villa VPRO).

Momenteel werkt hij als eindredacteur aan een aantal nieuwe documentaireseries, waaronder De Laatste Kans (najaar 2023). Ook werkt hij met zijn dochter aan een nieuw foto- en essayproject.

Screenshot 2022-09-30 at 15.59.58

Screenshot 2021-05-16 at 14.12.28

Interviews en artikelen over Hier woont alleen de tijd.

Interviews en artikelen over Motown op legerkistjes.

Interviews en artikelen over Echo.

Interview over de documentaireserie Made in Europe.

Contact