Thomas Verbogt

‘Er zijn van die momenten van vroeger die zich anders gedragen dan herinneringen. Ze gaan niet voorbij, ze groeien met je op en worden met je ouder. Soms kijk je ernaar, het kind dat je was en de man die je werd, samen kijk je’. De openingszinnen van het mijmerende, melancholieke Verdwenen tijd, de nieuwe…

Lees meer Thomas Verbogt

Bas van Putten

‘Wat spijt het me, dat je alweer over mijn Nachtlied zwijgt. Het voelt als afkeuring. Besef je wat een bemoedigend woord van een geliefde voor me zou betekenen?’ schrijft componist Richard in het Wenen van 1839 aan de pianiste Agnes over de ode die haar voor haar schreef en die hij beschouwt als zijn beste…

Lees meer Bas van Putten

Fleur Bourgonje

In haar roman Verdwijnpunt schrijft Fleur Bourgonje (1946) over drie verdwijningen: de verdwijning van een vriendin in het Argentinië ten tijde van de junta, de verdwijning van een Nederlandse vrouw die haar huwelijk ontvlucht en de verdwijning van een echtgenote in de sneeuwmassa van de Pyreneeën. De talloze verdwijningen van mensen ten tijde van het…

Lees meer Fleur Bourgonje

Hafid Bouazza

De ik-figuur in het boek Spotvogel van Hafid Bouazza – een schrijver genaamd Hafid – heeft een loodzware tijd achter de rug en wordt door zijn moeder naar Marokko gestuurd om er tot rust te komen. Hij wordt geteisterd door wroeging, waarin echo’s van lichamelijk geweld klinken, en waartegen geen antidepressivum of roesmiddel is opgewassen.…

Lees meer Hafid Bouazza

Hans Münstermann

Hans Münstermann (1947) vormde met Jacques Hendrikx jarenlang het schrijversduo met het pseudoniem Jan Tetteroo en maakte naam als auteur van de zogeheten Andreas Klein-cyclus, een vijftal romans waarin een hoofdrol is weggelegd voor Andreas, zoon van een Duitse vader en een Nederlandse moeder die trouwden in mei 1940: Het gelukkige jaar 1940, Je moet…

Lees meer Hans Münstermann

Manon Uphoff

Zo glad is de opgevroren sneeuw op de Utrechtse stoepen, dat Manon Uphoff zich zelfs vast probeert te houden aan de staarten van honden die toevallig voorbij lopen. We hebben afgesproken in een Utrechts etablissement, op steenworp van De Dom om te praten over haar nieuwe roman De spelers. Het boek speelt zich grotendeels af…

Lees meer Manon Uphoff

P.F. Thomése

P.F. Thomése is schrijver van een opvallend gevarieerd oeuvre, dat begon met de historische verhalenbundel Zuidland (1990), waarvoor hij de AKO-prijs kreeg, en verder intiem autobiografisch werk bevat (Schaduwkind, 2003), reis- en muziekverhalen (Greatest Hits, 2001), politieke satire (Vladiwostok!, 2007) en zijn ‘schelmenroman vol smeuïge literaire slapstick’ (J. Kessels, the novel). De verhalen waarin J.…

Lees meer P.F. Thomése

Thomas Rosenboom

Thomas Rosenboom situeert zijn laatste roman Zoete Mond medio jaren zestig, in een Hollands dorpje ‘waar de dagen vervloeiden en verdwenen als golven, voorbijtrokken en oplosten als wolken, waarbij de verschillen tussen de dagen, de golven en de wolken er niet toe deden en geen enkele werd onthouden’. Hij laat zijn personages meanderen, zachtjes meedeinen…

Lees meer Thomas Rosenboom

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) is dichter, schrijver, theatermaker en cabaretier. Na een studie milieu-maatschappij-wetenschappen volgt hij de Koningstheater Academie in Den Bosch. In 2004 publiceert hij, in eigen beheer, zijn eerste bundel Twee vliegen. Daarop volgen De nacht krekelt (2007) en Zullen we een bos beginnen? (2008), zijn eerste bundel voor kinderen, waarvoor hij een nominatie…

Lees meer Jaap Robben

Kader Abdolah

Kader Abdolah is het schrijverspseudoniem van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Iran, 1954). Zijn pseudoniem vormt hij door de voornamen samen te voegen van twee zeer goede vrienden die tijdens het verzet werden vermoord in Iran. Na zijn vlucht uit Iran komt hij terecht in Nederland, waar hij in 1993 debuteert met de…

Lees meer Kader Abdolah

Naema Tahir

Naema Tahir vergelijkt zichzelf graag met de apenbroodboom. Kleine wortels in de aarde, grote in de lucht. Want waar steken je wortels in de aarde, als je op je zestiende al zes maal bent gemigreerd? Niet in de Pakistaanse Punjab waar haar ouders vandaan komen, niet in het Engelse industriestadje Slough waar ze opgroeide, en…

Lees meer Naema Tahir

F. Starik

In het boek De Gastspeler van F. Starik gebeurt hoegenaamd niets. Goed, de ik-figuur struint de straten in zijn Amsterdamse buurt af, hij bezoekt de bakker en de supermarkt en groet zijn buren in het trappenhuis. Maar sinds het snoertje tussen kabeldoos en televisie is aangesloten, hoeft hij er ook al niet meer uit voor…

Lees meer F. Starik