AnitaKankerpatiënten lijken steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun ziekte, behandeling en genezing. Het begint al als je nog gezond bent. Dagelijks worden we overspoeld met informatie over wat we moeten doen of laten om het risico op de ziekte te verkleinen. Die informatie is tegenstrijdig en buitengewoon versnipperd.
Is de diagnose eenmaal gesteld, dan kun je kiezen uit een groot aanbod reguliere behandelingen of een veelvoud aan alternatieve organisaties die allemaal genezing beloven. Hoe maak je de beste keuze uit de vele mogelijkheden? Beroemde rolmodellen stellen kanker voor als iets wat je kunt overwinnen. Je bent dus ook zelf verantwoordelijk voor je genezing. Je hebt de plicht om te knokken, te vechten tot het uiterste. Als patiënt word je hoe langer hoe meer regisseur van je eigen ziekteproces.

Bekijk de uitzending hier.

De pers over Kanker, je lot in eigen hand:

‘‘Vechten tegen je kanker.’ ‘Regisseur worden van je eigen behandeling’ – steeds meer patiënten googlen zich suf na een slechte diagnose en vertrouwen minder op de arts. En terecht, leek de onderliggende boodschap van de VPRO-documentaire Kanker, je lot in eigen hand’. (De Volkskrant, 14 november 2011)