Promotie gemist door dat onuitstaanbare broekie? Vrouwlief op heterdaad betrapt met de buurman? Hele schooltijd verpest door dat ene rotjong? Soms schreeuwt het om wraak. Wraak, de motor achter veel van ons handelen, een taboe maar ook een onuitputtelijke bron van verdrietige of hilarische verhalen. Van een moeder die de moordenaar van haar kind in de rechtszaal dood schiet tot Rita Verdonk die haar vriend en adviseur opeens beticht van een greep in de kas en in haar eigen mes valt.
Hoe ver gaat onze eigen lust tot vergelding? Voor de één is erover fantaseren al genoeg, de ander rust niet voor er bloed vloeit en wat levert het op? Helpt wraak? We dalen af in de diepste krochten van het menselijk brein op zoek naar de drijfveren achter wraak. Van de wraak in de zandbak, tussen kleuters die dingen van elkaar hebben afgepakt en elkaar op de kop slaan. Tot het uitroepen van de War on Terror. Wanneer en waarom achten we wraak gerechtvaardigd? Wat bijvoorbeeld te denken van de jongen die wraak wil nemen op de dronken automobilist die zijn vader dood reed, en zegt ‘Ik geen vader, hij geen vader’? Of van de werkneemster die in het bijzijn van al haar collega’s beledigd en ontslagen wordt en besluit haar ex-werkgever het leven zuur te maken? Hoe reageert iemand wanneer zijn vrouw wordt doodgeschoten door de TBS’er die hij nu juist een kans had geboden om terug te keren in de samenleving?
Het wonderlijk fenomeen wraak, twee uur lang, als een belangrijke sociale en maatschappelijke drijfveer, verbeeld in fictie en non fictie.

Voor meer informatie en de uitzending, ga naar de site van VPRO Thema: Wraak!