Een vrolijke tirade over onze vlees- en visconsumptie die tot nadenken en actie stemt. Wat moet er gebeuren wilt u het roer omgooien? Een verhelderende verkenning achter de schermen van de vis- en vleesindustrie, alsook in uw hoofd. Met onder anderen schrijfster Charlotte Mutsaers, hoogleraar psychologie en activiste Roos Vonk, varkenshouder en LTO-voorzitter Annechien ten Have, hoogleraar duurzame ontwikkeling Louise Fresco en Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank.

In Vis noch vlees gaan de programmamakers de uitdaging aan om de eigen VPRO-kantine vlees- en visvrij te maken, ze confronteren fervente vleeseters met ongemakkelijke waarheden over de industrie, geven een reclamebureau de opdracht een campagne te bedenken die ons van het vlees- en vis eten afhelpt, en kijken met de blik van een natuurfilmer die een exotische diersoort ontdekt naar de dieren die dagelijks op ons bord belanden.  Regie: Britta Hosman en Jorien van Nes.

De pers over Vis noch vlees:

‘Op deze manier confronteren de makers van Vis noch vlees fervente vleeseters met ongemakkelijke waarheden over de vleesindustrie. Met de blik van een natuurfilmer kijken zij naar de dieren die dagelijks op ons bord belanden. Kijkwijzer: niet geschikt voor wie graag regelmatig zijn vork in een biefstukje prikt’. (De Telegraaf, 28 mei 2011)

‘Als Vis noch vlees al een idealistisch pamflet is, wordt dat goed verborgen gehouden. De tirade is vrolijk en luchtig, ondanks het thema. De boodschap wordt er niet ingeramd.’ (De Volkskrant over, 28 mei 2011)